De afgelopen week zijn er een paar coachees bij mij geweest die een mooie ervaring met mij deelden. Zij benadrukten hierin hoe fijn het is wanneer iemand vraagt naar een situatie waarin iets al wel een beetje lukte.

Eén situatie ging over iemand met fysieke klachten. Zij was al een tijd op zoek naar een sportschool die goed bij haar paste. Na een lange zoektocht kwam zij terecht bij een sportschool. De trainer vroeg tijdens de kennismaking: “Welke oefeningen lukten er eerder al wel een beetje? Dan kunnen we daar op voortbouwen.” Het effect van deze vraag is dat iemand zich competent voelt en met vertrouwen aan de slag gaat met de trainingen. Dit is immers al eens gelukt en er is ook nog perspectief dat er progressie geboekt gaat worden.

In de trainingen Activerende gespreksvoering van OpStoom oefenen de deelnemers met een breed scala aan technieken en methodieken die gericht zijn op het vergroten van motivatie, vertrouwen en het gevoel van competentie. Het benutten van wat er al is en werkt, is daar een klein onderdeel van. Het was mooi om nu via deze verhalen te kunnen ervaren hoe effectief het al is als je maar één onderdeel uit het hele palet inzet. Deze vraag biedt houvast en zorgt ervoor dat iemand zelf ideeën op doet om stapjes vooruit te zetten.

Geschreven door: Alke Vrieling